Riolering

Uw Riolering in en om uw huis

Al het water uit uw wastafel, toilet, douche, gootsteen of wasmachine 'verdwijnt'. Via afvoerbuizen, vaak zwarte of grijze buizen in muren en vloeren, loopt het water naar een riool onder uw huis. Om stankoverlast te voorkomen, moet elke rioolaansluiting in huis een stankslot hebben. Bijvoorbeeld de bekende zwanehals.

Ook moeten alle buizen schuin of naar beneden lopen zodat het afvalwater wegstroomt en niet blijft stilstaan.Door alle viezigheid in uw afvalwater stinkt het in de buizen. Bovendien kunnen putjes in huis gaan borrelen als er te weinig of te veel lucht in de leidingen zit. Daarom steekt er een rioolpijp door uw dak naar buiten. Hierdoor kan de lucht uit de leidingen ontsnappen en komt er frisse lucht naar binnen. Zo hebt u geen last van bubbelende putjes of stank. Pas wel op dat u bij de open pijp geen dakraam of ventilatierooster plaatst, dan komt de stank alsnog in uw woning.

Om wateroverlast in uw souterrain of kelder te voorkomen gelden voor kelderaansluitingen extra eisen. Schakel lamers Rioolreiniging hiervoor in. Het regenwater loopt vanaf het dak via de dakgoot de regenpijpen in. Om verstopping te voorkomen, hoort daar een bladvanger op. Vaak zijn regenpijpen op het openbare riool aangesloten. Aan de achterkant van uw huis loopt meestal een buis onder of langs uw woning. Aan de voorkant komen de verschillende buizen bij elkaar.
Als de gemeente afval- en regenwater apart houdt, gaan er twee buizen naar de straat. Eén voor het afvalwater en één voor het regenwater.

Stroomt al uw water door één buis, dan moet uw regenwaterbuis een ontlastput hebben. Deze put (of een vloerputje) voorkomt dat regen- en afvalwater bij verstopping of hevige regen via het toilet in uw huis lopen. In oudere huizen komen afval- en regenwater soms al binnen de woning bij elkaar. In dat geval zal bij een verstopping vaak meer schade ontstaan.

24 uur per dag, 7 dagen in de week

De riolist, uw rioolspecialist!

(0495) 495 254

Voor particulieren en bedrijven